Vrijeschool de Lindeboom is een fijne basisschool aan de korte verspronckweg in Haarlem

Basisschool de Lindeboom is de 5e vrije school van Haarlem

Steken tellen is
ook rekenen.

Gepubliceerd op: 04-04-2024Nieuw

Nieuwsbrief april 2024

Agenda

Donderdag 18 april Uitstalling van gevonden voorwerpen
Zaterdag 20 aprilLindefest - Lentemarkt
Zaterdag 27 april t/m zondag 12 meiMeivakantie (incl. Hemelvaart)
Vrijdag 17 meiPinksterfeest
Zaterdag 18 mei t/m maandag 20 meiPinksteren
Donderdag 13 juniKoffieochtend, 8.30 tot 9.30 uur
Vrijdag 21 juniSint Jan, les tot 13.00 uur,
viering van 16.30 tot 19.00 uur
woensdag 26 juni Sportdag klas 1 t/m 6 van 8.45-12.30
Vrijdag 28 juniStudiedag, geen les

In deze nieuwsbrief

  • Van de directie
  • Lindefest
  • gevonden voorwerpen
  • (palm)pasen in beeld
  • Kijkje in klas 5
  • Kinkhoest
  • Schoolplein
  • Vakantierooster en studiedagen 2023-2024
  • Ingezonden berichten
  • Snelkoppelingen

Lieve ouders,

De lente is onderweg! Zij het met horten en stoten. De lente is een seizoen waarvan de energie ons voorwaarts wil nemen. We worden uitgedaagd de lente ook in onszelf toe te laten. Met frisheid, levendigheid en nieuwe ruimte.


Op ons schoolplein is dit dankzij een groep betrokken ouders onder de bevlogen leiding van Linda, Shireen en Gijs heel zichtbaar. Het plein en de perken staan er prachtig verzorgd bij. Op het kleuterplein zijn nieuwe boomstammen geplaats, er is nieuw schors gestort en een prachtig nieuw speelhuisje geplaatst. Ook de waterpomp heeft een flinke onderhoudsbeurt gehad. Kortom het plein is klaar voor urenlang speelplezier.


Om het plein van de onderbouw een verdere metamorfose te kunnen geven, is er een budget van €10.000 euro vrijgemaakt. De tuingroep heeft hiervoor een prachtig concept ontwerp gemaakt. Dit is besproken in het lerarenteam en aankomende donderdag vergader ik met de Leerlingenraad (klas 4 t/m 6) om ook de input van de leerlingen mee te nemen.


De Leerlingenraad bruist van de ideeën en wil graag activiteiten organiseren om extra geld op te halen voor een nog mooier plein. Daar horen jullie vast nog meer over. We weten nog niet wanneer maar wel dat we een nieuw schoolgebouw krijgen in de nieuw te bouwen wijk op ons terrein. Bij de aanschaf van een nieuw speeltoestel houden we er rekening mee, dat deze meeverhuist kan worden zodat de kinderen er nog lang plezier van hebben.


En tenslotte nodig ik jullie, mede namens het team, van harte uit om aanstaande zaterdag 20 april van 10.30 uur tot 14.00 uur, samen met ons de lente te komen vieren op ons eigen Lindefest. We hebben een prachtig gevulde markt met allerhande kramen en activiteiten voor volwassenen en kinderen. Een mooie kans om familie en vrienden een kijkje te laten nemen in onze school of andere ouders te ontmoeten met een hapje en een drankje in het heerlijke restaurant.


Ik kijk ernaar uit jullie zaterdag te zien!Sara de la Parra

Directrice VS de Lindeboom


Wij verzoeken u tijdens de markt bij voorkeur contant af te rekenen, digitaal betalen kan wel, maar we zijn dan genoodzaakt transactiekosten te rekenen.

Gevonden voorwerpen

De kist met gevonden voorwerpen zit vol met kleding, broodtrommels en andere spulletjes. Op donderdag 18 april stallen we alle gevonden spullen in de grote hal uit. Zouden jullie dan kunnen kijken wat van jullie is? Wat niet wordt opgehaald, gaan we verkopen op het Lindefest.

(Palm)pasen in beeld

Zin in nog meer inkijkjes in onze school? Tegenwoordig is de Lindeboom ook op Instagram te vinden. www.instagram.com/vsdelindeboom

Kijkje in de klas

Klas 5: Marieke/Annabel

Na de voorjaarvakantie heeft klas 5 op dinsdag, in de ochtend, in twee groepen les. De ene groep heeft euritmie en de andere groep doet iets anders. Halverwege de ochtend draaien we het om. Wanneer ze geen euritmie hebben besteden we onze tijd aan yoga, bal-a-vis-x (ritmische oefeningen), acrosport, filosofie of wat de kinderen inbrengen. In de yoga lessen beginnen we eerst even met een korte aandachtoefening, daarna warmen we op en doen we verschillende houdingen in een vloeiende beweging achter elkaar. Dat vraagt focus en aandacht…..ja, dat kun je net als andere dingen oefenen. We doen altijd een aantal samenwerkoefeningen. Deze rups ging door de hele klas! We sluiten altijd liggend op je matje af, luisterend naar een geleide meditatie. Heerlijk om zo de dag te beginnen.

Afgelopen dinsdag wilde Betty graag een dans aan de klas leren. Vantevoren hebben we doorgesproken dat je goed moet nadenken over de opbouw van een les. Het mag maximaal 45 minuten duren en iedereen moet mee kunnen doen. Dit vraagt voorbereiding. Want hoe pak je dat aan, waar moet je aan denken, hoe gaan je klasgenoten naar je luisteren? Het was een feest om naar te kijken: hoe Betty het aanpakte, de groep in de dans meenam en iedereen aan het dansen kreeg. Een leerzaam moment voor iedereen. Wat een heerlijke klas is dit toch!


Kinkhoest vastgesteld

Beste ouders,

In overleg met de GGD wil ik jullie als ouders informeren dat er bij twee leerlingen op school kinkhoest (ook wel '100 dagen hoest' genoemd) is vastgesteld. Als je kind kinkhoest heeft en zich goed voelt, kan het gewoon naar school. Kinkhoest is namelijk al besmettelijk voordat je weet dat je het hebt. Het is wel belangrijk hier alert op te zijn omdat kinkhoest gevaarlijk kan zijn voor baby's jonger dan 1 jaar. Voor meer informatie kun je kijken op de volgende website: https://www.ggdkennemerland.nl/infectieziekten/kinkhoest.

Hartelijke groet,

Sara de la Parra

Directrice VS de Lindeboom

Schoolplein

Wat heeft de groengroep hard gewerkt! We genieten er enorm van.

Vakantierooster en studiedagen 2023-2024


Vakanties

Meivakantie:  zaterdag 27 april t/m zondag 12 mei 2024 (Hemelvaart valt in de meivakantie!)

Pinksteren:  zaterdag 18 mei t/m maandag 20 mei 2024

Zomervakantie:  zaterdag 20 juli t/m zondag 1 september 2024

Studiedagen

Vrijdag 28 juni 2024

Maandag 1 juli 2024


Ingezonden berichtenDe Zenzeleni Waldorf School in Zuid-Afrika heeft onze hulp hard nodig!

Helpt u mee? Op 20 april staan we met een kraampje op de Lentemarkt.

We hopen jullie daar allemaal te zien.

De school is opgericht in 1999 door Noluthando, een kleuterjuf. Zij streed lang voor een stuk grond. De administratie is ondergebracht op het CCE, het opleidingsinstituut (Centre for Creative Education).

Er wordt nu onderwijs gegeven tot klas 7.

Het schoolgeld bedraagt R400 per maand, zo’n €20,- per kind.

Nagenoeg alle kinderen komen uit de omgeving: Khayelitsha, de grootste en gevaarlijkste township van Kaapstad met 2 miljoen inwoners. Khayelitsha betekent ‘nieuw thuis’ in Xhosa, en groeit nog altijd. Veel inwoners zijn werkloos. Er groeit een hele nieuwe generatie op die jong en ondernemend is. Khayelitsha ligt op een lage vlakte zandgrond, er is nauwelijks tot geen begroeiing en dus ook geen schaduw.

Niet alle huizen hebben elektriciteit, er wordt veel illegaal afgetapt. Water is een gratis voorziening, echter moeten bewoners dit zelf halen met containers op een centraal punt.

Openbaar vervoer wordt geregeld via taxibusjes. Geroosterde schapenkoppen op open vuur is een specialiteit, deze zagen wij zelf geroosterd worden voor het toegangshek van de school.

Er wordt les gegeven in de Xhosa taal tot en met klas 3. Daarna wordt er overgeschakeld naar de Engelse taal.

Nobuhle, een van de leerkrachten, geeft Engels en is mentor voor leerkrachten. Daarnaast heeft ze zitting in het bestuur van het CCE.

Wij spraken over het curriculum dat op het christendom is gebaseerd. Ze proberen verhalen uit de eigen cultuur in het onderwijs te brengen, (‘african influenced waldorf curriculum') maar de basis is nog steeds het bestaande curriculum, omdat de meeste kinderen christelijk worden opgevoed. Zij worstelen met de balans tussen het vrijeschool- en het academische leerplan.

Echter zijn zij voor een deel afhankelijk van de subsidie van de overheid, en dat betekent dat zij naast het vrijeschool curriculum, ook aan het landelijke, reguliere curriculum moeten voldoen.

De wensen van de school:

● Een regenwater opvangsysteem (er zijn geen dakgoten) om de schooltuin mee te beregenen voor plantkunde, gegeven door de conciërge; ‘van zaadje tot oogst’

Onderhoud van het gebouw in het algemeen

Waskrijtjes

Muziekinstrumenten

Schoolgeld voor de armste kinderen

Helpt u mee?

Groeten van Maaike Honig en Eva Heirman

Snelkoppelingen:

Aanvraagformulier verlof

Het digitale prikbord

Belangrijke schooldata